vineri, 20 mai 2022

Sawabona, masti africane si planuri de viitor

 Acum in incheierea expozitiei Sawabona, care a avut loc in Ulldecona - Spamia intre 2 si 16 mai 2022, am fost intrebate  despre inspiratie si planuri de viitor.


 

În colectia noastră, pe lângă frumusețile africane si motivele etno specifice un accent important a revenit măștilor  ptr ca ele fascinează poate cel mai mult.

 Fascinația măștilor africane vine poate si din faptul că ele au un nume. Dar acest nume unic, nu este doar pentru sculptura însăși ci încorporează si semnificațiile mastii, dansul asociat cu ea, spiritele care o locuiesc. În gândirea africană cele trei nu pot fi diferențiate.

  Sursa noastră de inspirație au fost măști din Ghana, Cote d' Ivoire, Burkina Faso,  măști care erau folosite sezonier in ritualuri legate de ploaie, meșteșugul armelor sau chiar vrăjitorie.

 

De asemenea ne au fascinat si inspirat, măștile din africa subsahariana,  cum ar fi triburile: nuba, xhosa și masai, unde pictura feței și decorarea corporală îndeplinesc nu numai o funcție estetică importantă dar are si rol de diferentiere sociala, distingând băieții de bărbați, bărbați de bărbați în vârstă, bărbați de femei și membrii tribului de cei din afară.

 Pictura feței poate indica si starea materială. Cei care sunt considerați cei mai frumoși primesc recunoaștere și, în unele cazuri, chiar atenție romantică.
 

 Aceste picturi se regăsesc de asemenea si pe măștile folosite in ritualuri.


 

 

Colecția expusă în Ulldecona este doar o parte, suntem încă in studiu si avem in vedere extinderea ei. 

Mai avem in plan cateva evenimente chiar cu defilare de moda in vara asta, dar si in toamna. 

De data asta in Bucuresti. 

Nu dezvaluim inca mai multe (ca nu stim nici noi toate detaliile :) )



Scris de: Orieta Dimadi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu