sâmbătă, 28 mai 2022

Pasarea Sankofa

Pasarea aceasta misterioasa, cu numele de Sankofa, este o pasare mitologica a poporului Akan din Africa de vest, zona pe care o cunoastem azi sub denumirea de Ghana si Coasta de Fildes, zona din care s-au "adapat" cel mai mult vanzatorii de sclavi din "Lumea Noua".

Pasarea simbolizeaza intoarcerea la origini. Poate tocmai de aceea m-a trimis instant cu gandul la romanul Radacini , scris de Alex Haley.

Se mai poate interpreta si ca intoarcere la Sine, la radacinile noastre Divine. Pasarea are capul intors spre spate, cu oul in cioc, iar picioarele sunt ferm indreptate spre inainte.

 

Acest simbol Adinka, des folosit de realizatorii de film, muzicieni sau artisti, se concentreaza in jurul acestei idei: a-ti cunoaste istoria si mostenirea inseamna a te cunoaste cu adevarat, a-ti cunoaste valoarea din prezent, mediul din jurul tau, lumea din care faci parte, putand astfel sa-ti imbunatatesti viitorul.

 In calatoria mea prin lumea artei stravechi, sunt mereu fascinata de bogatia si intelepciunea acestor popoare  "necivilizate", o profunzime care isi are radacinile intr-o adanca si fireasca comuniune a lor cu spiritele creatoare si mentinatoare ale acestui univers.

Cerceii din imagine: pasarea Sankofa, realizati de mine, din pasta polimerica, margele de sticla, accesorii de cupru, pentru colectia: Africa Sawabona

 

scris de Orieta Dimadi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu