marți, 25 septembrie 2018

Oas Wedding Collection

The Oas Wedding Collection  was inspired by traditional country wedding costume from Oas Region - Maramures - Romania.
 

Oas Country is an ethnographic region located in the North of Romania, in the area called Maramures.



  

 Oas wedding  and traditional wedding costum are among the most spectacular in the whole Romania and therefore Oas people can not give up easily a tradition so closely linked to their identity.

The bridal homemade crown is sewn with thread and needle directly into the hairbraiding embroidered with beads and fine stones. In the past, this proces did take one night work, nowdays it requires about 6 hours.

The bride's dress have a breastplate of millions of beads embroidered shirt,vest and skirt together with the crown  that adorns the face like a collection doll, despite the fact that whole  clothing can weigh  down to
25 kg like a very strong armour which make her able to resist any possible hardship in marriage!

 




Sărbătoarea nuntii în Tara Oasului si porturile tradiţionale de nuntă sunt printre cele mai spectaculoase din întreaga Românie si de aceea osenii, nu pot renunta usor la o traditie atât de strâns legată de propria lor identitate:
Câtu-i Tara Românească nu-i ca nunta osenească. Că-i cu steag si cu popor ca pe vremea dacilor”.
 
 „Gătitu’ miresii”: împletirea părului si aranjatul cununii
Cununa de mireasă osancă se coase cu ată si ac. Pe vremuri, acest ritual al împletirii părului în cunună dura o noapte si o zi. Mireasa n-avea încotro si trebuia să doarmă cu capul pe masă. Astazi cununa e făcuta  acasă, din păr  brodat cu mărgele si pietre fine, la care împletitoarea  trudeste  şase ore. 
 
          Cununa si „coada miresei”, care acoperă nu doar capul ci si zona gâtului, cântăresc împreună cel puțin cinci kilograme. Cununa trebuie cusută de părul acesteia, pentru a rezista la multele ore de învârteli si tropoteli care o asteaptă pe mireasa. La greutatea cununii se vor adăuga ulterior alte 15 kilograme, reprezentând greutatea straielor. Împletitul și împodobitul miresei mai dureaza apoi aproximativ două ore, având ca fundal sonor muzica ceterii si a zongorei. Pe vremuri întregul ritual putea dura chiar si zece ore
          Vine apoi rândul rudelor de parte feminină. Acestea trebuie să îmbrace 
mireasa, iar procesul durează în jur de 40 de minute. Pentru croirea hainelor miresei este nevoie de cel puțin o iarnă, cu întăritura care le tine înfoiate si bătoase, cu platosa din milioane de mărgele brodate în cămasă, în pintileu si în zadie. Zadia miresii e ultima piesă ce împodobeste fata ca pe o păpusă de colectie. S-o tomnească mândru că numa’ odată îi mnireasă, spune o femeie care asistă la ritual.            
          Apoi mirele ajunge la casa miresei si urmează dantul mirilor, în interiorul unui cerc format din nuntasii din partea ambelor familii Prinsă în armura de 25 de kilograme, pe o zăpuseală de vreo 38 de grade, mireasa trece prima proba de foc, să suporte cu zâmbetul pe fată povara căsniciei, se încinge la dant cu toti ai casei si cu fetele din sat si apoi si cu nuntasii..!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu